Хай небо буде мирним, а Україна чистою!

4 вересня 2023

     Поки російські окупанти намагаються забрати у нас незалежність, суверенність, нищать нашу спадщину та природу, ми, українці - незламні і продовжуємо боронити свою державу, кожен на своєму фронті. Молодь та громадяни об’єднують зусилля і разом тримають екологічну оборону.

     Щороку в третю суботу вересня проходить акція Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day», участь у якому приймає понад 190 країн. Цього року акція відбувається під гаслом: «Хай небо буде мирним, а Україна чистою!»

     Особливістю цьогорічного прибирання є суворе дотримання заборон, обмежень, які діють на період війни.

     У зв’язку з воєнним станом, учасників закликають не робити масові скупчення та брати участь лише у прибираннях на рекомендованих та дозволених органами місцевого самоврядування локаціях, попередньо пройшовши інструктажі техніки безпеки, навчання та під час сигналу тривоги спускатись в укриття.

     Участь візьмуть комерційні та некомерційні організації, компанії та державні установи, співробітники яких приєднуються в різних форматах на рівні корпоративної соціальної відповідальності, засоби масової інформації, освітяни, лідери думок, пересічні громадяни.

    Для закладів освіти відбудеться щорічний конкурс. Детальніше про нього та умови участі можна дізнатися у Положенні за посиланням: https://cutt.ly/nflKgaR.

     Основна мета – формування культури чистоти, правильного поводження з відходами та відповідального споживання ресурсів серед громадян, об’єднання зусиль заради екологічного майбутнього.

     Цього року, враховуючи війну, плануються нові формати на вибір: цифрове прибирання letsdoitukraine.org/digitalcleanup; формування Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини recyclingpoints.org «Знайди, сортуй, здавай»; сімейні та індивідуальні прибирання на прибудинкових або рекомендованих локаціях, на територіях навчальних закладів та установ; розбір завалів.

     Також організатори запрошують приєднатись українців за кордоном, які зможуть організувати прибирання, долучитись до міжнародної події, подякувати приймаючим містам та підтримати своє рідне місто навіть на відстані.

    Результати участі кожного у Всесвітньому дні прибирання прохання зареєструвати за посиланням до 25 вересня 2023 року включно https://forms.gle/zjQtrZoL3KXZ5hP18.