Сьогодні Всесвітній день ґрунтів

5 грудня 2022

     Всесвітній день ґрунтів (World Soil Day) відзначають щороку 5 грудня за підтримки продовольчої і сільськогосподарської організації ООН.

     Вперше з ініціативою установи Всесвітнього дня ґрунтів виступив Міжнародний союз ґрунтознавства (IUSS) у 2002 році. Однак лише в грудні 2013 року на 68-ій Генеральній Асамблеї ООН 5 грудня було офіційно проголошено Всесвітнім днем ґрунтів. Крім того, 2015 рік став Всесвітнім роком ґрунту.

     Ґрунти – це основний ресурс виробництва в сільському господарстві. Вони забезпечують життєво необхідні екосистемні функції і є основним засобом виробництва продуктів харчування, кормів, палива, природного волокна і лікарських засобів, що мають важливе значення для забезпечення добробуту людини.

     Основна мета Всесвітнього дня ґрунтів – об’єднати людей задля захисту природних ґрунтів від виснаження, руйнації, деградації, а також для відтворення їх родючості. Це нелегка і разом із тим благородна справа, адже саме цей ресурс є однією з основ існування кожної країни.

     В Україні, як і у більшості країн світу, йде особливо небезпечний процес деградації ґрунтів, або втрата їх родючості, який фахівці називають «тихою кризою планети». В Україні більше 40 % ріллі потерпає внаслідок зменшення вмісту гумусу і поживних речовин, більше 30 % внаслідок водної і вітрової ерозії, майже 40 % внаслідок переущільнення.

     На сьогоднішній день природа в Україні стає мовчазною жертвою війни - з точками зору науковців, екологів і біологів та аналізом досліджень попередніх збройних конфліктів у світі.

     Окупаційні війська продовжують чинити варварські злочини, вбиваючи мирних українців та завдаючи навмисної шкоди не тільки економіці, а й навколишньому природному середовищі.

     Під час війни ґрунти - одна з найуразливіших екосистем. Є кілька головних факторів шкоди землі: це проїзд важкої військової техніки, вибух ракет та інших видів зброї, зведення фортифікацій. Внаслідок цих дій порушується структура ґрунту, надалі це призводить до ерозій. Втрата родючості - очевидна, адже родючий шар ґрунту - на самій поверхні. Вибух кожного боєприпасу - хімічна реакція. 100% хімічної частини снаряда потрапляє у довкілля: щось у повітря, щось відразу в ґрунт. Так у землі опиняться алюміній, мідь, інші важкі метали. Внаслідок окиснення вибухівки у повітря та ґрунт потрапляють і сірка та азот.

     Перша роса, туман – й сірка стає сірчаною кислотою, що все випалює - і рослинність, і червів, і ґрунтових кліщів, і бактерій... Все, що формує ґрунт. Адже він – живий. У пригоршні ґрунту – до восьми тисяч живих організмів!

     Випалена війною земля – це не метафора, а буквальність.