Ведення Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки

2 грудня 2022

     Верховна Рада України схвалила у другому читанні урядовий законопроект „Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження відповідальності за порушення порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки”

     Стратегічна екологічна оцінка важливий інструмент, який допомагає виявляти та враховувати фактори чи можливі наслідки стратегій, політик, програм, інших документів державного планування на стан довкілля та здоров’я населення, інтегрувати в них екологічні вимоги.

     На сьогодні, через відсутність відповідальності за недотримання законодавства у сфері стратегічної екологічної оцінки, по суті відбувалося його системне порушення. Ухвалений Верховною Радою законопроект вдосконалює процедуру СЕО, підвищує її прозорість, а також запроваджує відповідальність за її порушення.

    Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, пояснив, що даний документ передбачає:

  • створення Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки. Це дозволить систематизувати та зробити доступною для громадськості інформацію щодо стратегічної екологічної оцінки документів державного планування;
  • надання Держекоінспекції повноважень щодо контролю виконання вимог законодавства;
  • встановлення відповідальності за порушення у сфері СЕО. Зокрема, йдеться про відповідальність за нездійснення СЕО, порушення порядку проведення процедури, неврахування її результатів тощо.