100 років з дня народження відомого природоохоронця Миколи Петровича Чайковського

2 вересня 2022

     2 вересня минає 100 сто років з дня народження заслуженого природоохоронця України, почесного члена Українського товариства мисливців і рибалок, члена-кореспондента Академії Наук України (02.09.1922 -07.04.2011).

     У 1965 році обраний головою Тернопільської обласної Ради УТМР. Під керівництвом Миколи Петровича за неповних три роки було досягнуто збільшення поголів'я мисливських видів тварин: зайця русака в 2,3 рази, козулі - 2,5 рази, диких свиней - 4,9 рази, куріпок - 3,6 разів. За успіхи в роботі Чайковський був нагороджений бронзовою медаллю ВДНГ СРСР, а УТМР присвоїло йому звання «Почесного члена».

     Питаннями охорони та раціонального використання природних ресурсів Микола Петрович Чайковський займався понад 50 років.

     Де б М. П. Чайковський не працював, роботі він віддавався повністю. Про що свідчать відгуки начальника Тернопільського управління лісового господарства та лісозаготівлі М. Зубанюка: «За проектами Чайковського М.П. і під його безпосереднім керівництвом в лісництвах області створено понад 2000 га лісонасаджень, технічно цінних порід. В даний час ці лісонасадження відзначаються різноманіттям і високою стійкістю.

     У зв'язку з тим, що більшість лісонасаджень створювались Миколою Петровичем науково обґрунтовано, вони мають цінність, як взірці високопродуктивних лісів і будуть служити об'єктом вивчення і наслідування вченими і практиками лісорозведення».

     За успіхи у розвитку лісового господарства і досягнення високих результатів неодноразово преміювався, нагороджувався Почесними грамотами в тому числі «Почесною грамотою Всесоюзної сільськогосподарської виставки».

     Під час роботи в природоохоронних органах Чайковський побував в усіх населених пунктах області, познайомився з природою рідного краю, вивчив її досконало. Унікальні об'єкти фотографував, привозив зразки ендемічних і реліктових рослин. Знання черпав із власної бібліотеки, в якій нараховується понад 1000 книг.

     За час роботи в природоохоронних органах ним особисто було обстежено і взято під охорону понад 300 об'єктів і територій природно-заповідного фонду загальною площею 100 тис. га. про що свідчать цифри: на час створення обласної інспекції Держкомітету Ради Міністрів УРСР по охоронні природи (1967р.) законом охоронялося 12 об'єктів і територій природно-заповідного фонду, а в 1996р., коли Микола Петрович вийшов на пенсію їх нараховувалося 518 об'єктів. Був ініціатором створення природного заповідника „Медобори”, національних природних парків „Кременецькі гори” та „Дністровський каньйон”. За час роботи М.П.Чайковського в природоохоронній галузі кількість природно-заповідних об'єктів і територій збільшилася на 506. За ініціативи і безпосередньої участі Миколи Петровича кількість об’єктів природно-заповідного фонду області зростала: 130 – у 1970 році, 1975 р. – 262 одиниці, 1974 р. – 370 одиниць, 1996 р. – 514 одиниць, 1997 р. –  524 одиниць (загальною площею 117226,39 га). Майже на всі об’єкти (понад 500) він особисто підготував проєкти рішень облвиконкому та обласної ради.

     Чайковський постійно співпрацював з науковцями Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка. Досвід своєї роботи в заповідній справі передавав студентам і науковцям. Читав лекції студентам і слухачам курсів підвищення кваліфікації. В науковому доробку Чайковського є: 2 книжки „Пам'ятки природи Тернопільщини”, Львів „Каменяр” 1977р. і „Дністровський каньйон”, Львів „Каменяр” 1982р.; 14 наукових статей; 14 буклетів.

     Неодноразово публікував свої статті в газетах і журналах на природоохоронні теми. Був автором реєстрів природно-заповідного фонду Тернопільської області.

    21.08.2001 році Микола Петрович першим в Україні отримав звання “Заслужений природоохоронець України”, посвідчення за №1.

     За ініціативи Галини Проців, Любомира Царика та Олександра Філя у 2013 році було зібрано кошти та встановлено на будинку де жив Микола Петрович Чайковський меморіальну дошку.

     У 2014 році на географічному факультеті ТНПУ імені В. Гнатюка відкрили аудиторію імені М.П.Чайковського.