Про відзачення Дня працівника природно-заповідної справи

5 липня 2024

     7 липня в Україні своє професійне свято відзначають працівники природно-заповідної справи. Їх день запроваджений Указом Президента України від 18 серпня 2009 року  № 629/2009 «Про День працівника природно-заповідної справи».

    Указ відзначає вагомий внесок працівників природно-заповідної справи у збереження та відновлення біологічного і ландшафтного різноманіття, розвиток територій та об’єктів природно-заповідного фонду України.

    Це свято небайдужих людей, які прагнуть зберегти природу, і для яких її збереження стає справою життя. Заповідання природних територій є найбільш ефективним інструментом збереження природного багатства. Саме тому розвиток заповідної справи визнано одним із найважливіших пріоритетів державної політики.

     Наша держава надзвичайно багата на природні ресурси, пам’ятки природи, що заслуговують на захист від експлуатації людьми. Збереження біорізноманіття є одним із найважливіших завдань як держави, так і всього українського народу.

     Тернопільщина завжди була лідером в Україні з питань розвитку природно-заповідної справи. До розширення мережі  заповідних територій  активно долучаються фахівці установ природно-заповідного фонду, громадськість, науковці.  Обласна військова адміністрація завжди підтримує подані  фахівцями у сфері природозаповідання пропозиції  щодо збереження існуючих та створення нових заповідних територій та об’єктів.

     Продовжується  підготовка документів до проєктів створення  (розширення) 24 нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальною  площею  12,41 тис. га.

     На сьогодні площа природно-заповідного фонду становить 123,87 тис. га.  Природно-заповідний фонд області має у своєму складі 656 одиниць територій та об’єктів. Питома вага площі природно-заповідного фонду у площі Тернопільської області складає 8,95%. З них національний природний парк «Кременецькі гори» площею 6,95 тис. га, національний природний парк «Дністровський каньйон» –11,8 тис. га, природний заповідник «Медобори» - 9,5 тис. га, Кременецький ботанічний сад – 200 га.