22 травня – Міжнародний день біологічного різноманіття!

22 травня 2024

     20 грудня 2000 року Генеральна Асамблея Організацій Об’єднаних Націй проголосила 22 травня Міжнародним днем біологічного різноманіття. Саме в цей день у 1992 року була прийнята Конвенція про біорізноманіття. Його збереження є необхідним для існування людини. На жаль, інтенсивність використання компонентів біорізноманіття призводить до виснаження та вичерпання природних ресурсів.

     Біорізноманіття нашої планети включає в себе бактерії, гриби, рослини та тварин, і нараховує близько дев’яти мільйонів різноманітних видів. При цьому, лише п’ята частина з них описана науковцями. Водночас, щогодини на нашій планеті зникає два-три види живих організмів.

    Мета сьогоднішньої події – показати, що навіть найменший організм має надзвичайне значення для цілісності екосистеми та є невіддільною ланкою у ланцюжку живлення. І варто лише одному невеличкому елементу від’єднатися, щоб почали страждати інші складові екосистеми. Сьогодні більш ніж половина всіх екологічних систем на Землі здебільшого через людську діяльність використовуються нераціонально та зазнають деградації.

     Від початку повномасштабного вторгнення в Україну біорізноманіття особливо потерпає від бойових дій. Військова агресія вплинула на кожен компонент довкілля, зокрема, постраждали ландшафти, забруднюється повітря, водні ресурси, ґрунти, знищується тваринний та рослинний світ, середовища їх існування.

     Сьогоднішнім Днем біорізноманіття нагадуємо суспільству про необхідність збереження біорізноманіття для збереження життя на нашій планеті в цілому, адже відновлення екосистем, зазвичай, набагато дорожче, ніж захист екосистем.