2 лютого Всесвітній День охорони водно-болотних угідь

2 лютого 2024

     Цього дня у 1971 році в Іранському місті Рамсар підписано Конвенцію про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином, як середовище існування водоплавних птахів (Рамсарська конвенція). У 1996 році постійний комітет Конвенції вибрав день 2 лютого, річницю підписання Рамсарської конвенції, як дату святкування та проголошення Конвенції про водно-болотні угіддя на цілій земній кулі. Водно-болотні угіддя є важливою частиною біорізноманіття і цей день існує, зокрема, щоб підкреслити необхідність розумного їх використання.

     На території Тернопільської області знаходиться водно-болотне угіддя „Серетські болота”, яке включене до переліку водно-болотних угідь України, для яких розпочато підготовку документів з надання їм статусу водно-болотних угідь міжнародного значення.

     У відповідності до Рекомендації 4.7, доповненої Резолюціями VIII.13, ІХ.1, ІХ.6, ІХ.21, ІХ.22 8-ї та 9-ї Конференцій договірних сторін Рамсарської конвенції  в області підготовлено інформаційний листок Рамсарського водно-болотного угіддя „Серетські болота” та подано на розгляд до Мінприроди. Надання водно-болотним угіддям „Серетські болота” площею 1,5 тис. гектарів статусу міжнародного значення погоджено органами місцевого самоврядування на підпорядкованих територіях, обласною та районними державними адміністраціями.

     Серетські болота, які запропоновано віднести до Рамсарських водно-болотних угідь міжнародного значення включають унікальні для Центральної Європи угіддя лісостепової торфоболотної області, де підтримуються умови для існування типових і унікальних рослинних угруповань, популяцій рідкісних видів рослин, занесених до Червоної книги України і Європейського Червоного списку, та місць розмноження, концентрації і проживання рідкісних видів тварин, що знаходяться під загрозою зникнення.

     Вказане водно-болотне угіддя включає великий за розмірами і добре збережений водно-болотний масив в регіоні Західного Поділля у межах Континентального біогеографічного регіону Європи, який є унікальним для  лісостепової торфоболотної області, важливу роль у формуванні гідрологічного режиму регіону, пом’якшенні частих на Поділлі повеней, має істотний вплив на регулювання регіонального клімату та стабільності наявних екосистем, є важливим резервуаром прісної води.

     Межі водно-болотного угіддя „Серетські болота” відповідають межам однойменного масиву у складі гідрологічного заказника загальнодержавного значення „Серетський”, орнітологічного заказника загальнодержавного значення „Чистилівський”, гідрологічного заказника місцевого значення „Горішньоівачівський”. Дане водно-болотне угіддя знаходиться в Зборівському і Тернопільському районах, охоплює водно-болотний масив протяжністю біля 20 км та шириною до 3 км від с. Городище у межах заплави рік Серету і Лопушанки між селами Біла, Чистилів, Плотича, Великий Глибочок, Івачів Долішній, Івачів Горішній, Глядки, Чернихів, Малашівці, Кобзарівка, Городище. Площа водно-болотних угідь біля 1513 га.