На водоймах Тернопільщині стартує сезон нересту!

5 квітня 2023

    Нерест риби - це особливий та вкрай важливий період в житті водних мешканців. Це період розмноження риби. Від вдалого нересту залежить стан природних популяцій риб і, як наслідок, формування майбутніх запасів водних біоресурсів. Щоб зберегти рибні запаси, щороку вводиться нерестова заборона, під час якої, риба має можливість відновити свою популяцію та зміцнити її перед наступним рибальським сезоном.

 Управлінням Державного агентства меліорації та рибного господарства у Тернопільській області видано наказ від 29 березня 2023 року № 11 стосовно встановлення весняно-літньої заборони на лов риби та інших водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Тернопільської області, включаючи водойми, які знаходяться в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду у 2023 році. Період природного відтворення (нересту) водних біоресурсів у такі терміни:

- з 01 квітня по 10 червня 2023 року (включно )на водосховищах і ставках;

- з 01 квітня по 10 червня 2023 року (включно) в корінних водах річки Дністер разом з притоками всіх порядків;

- з 01 квітня по 20 травня 2023 року (включно) в корінних водах інших річок.

     Під час нересту дозволяється виключно любительське рибальство однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом. Рибалити можна з берега в межах населеного пункту у дозволених місцях, за межами нерестовищ (межі визначені у наказах). Забороняється здійснення будь-якого іншого способу вилову, в тому числі, з перевищенням дозволеної добової норми вилову - три кілограми.

     Заборонено пересування плавучих засобів (човнів), організацію змагань з рибальства та проведення підводного полювання.

     Тернопільський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись встановлених правил рибальства.