Європейський день парків

23 травня 2022

      

      24 травня у всій Європі святкується Європейський день парків. Проведений вперше в 1999 році цей день тепер святкується щорічно. Європейський день парків (The European Day of Parks) був заснований Федерацією Європарк (EUROPARК Federation) - європейською організацією, яка об’єднує природні території в тридцяти шести європейських країнах.

     Дата святкування була вибрана у зв’язку з тим, що саме 24 травня 1909 року в Європі були створені перші Національні парки - це були дев’ять Національних парків, заснованих в Швеції. З того часу природні території, що охоронялися, стали безцінною частиною природної і культурної спадщини Європи.

     Це екологічне свято було засноване з метою підйому профілю заповідних територій Європи, а також для того, щоб викликати суспільну підтримку їх роботи. В даний час Європейський день парків символізує міжнародну солідарність в справі охорони природних територій.

     У цей день проводяться численні заходи на території і навколо заповідників, метою яких є привернення уваги до природної краси Європи і її культурного надбання. На перший план незмінно висувається їх захист, як на цей час, так і в майбутньому.

     Сьогодні природні території є однією з найбільших цінностей планети. Вони накопичили в собі культурну спадщину кількох століть, тому збереження таких природних зон вважається обов’язком людства.

     Глобальна мета Європейського дня парків полягає в підвищенні значущості парків і заповідних територій, а також в розробці заходів по збереженню цих територій.

     У Тернопільській області функціонують національні природні парки: „Дністровський каньйон” і „Кременецькі гори”.

     Національні природні парки створені з метою збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об’єктів Середнього Придністров’я й Північного Поділля, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення.

     Основними завданнями Парків є:

- збереження та відтворення цінних природних та історико-культурних комплексів та природних об’єктів, підтримання та забезпечення екологічної природної рівноваги в регіоні;

- створення умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних комплексів та об’єктів;

- організація та здійснення науково-дослідних робіт, у тому числі з вивчення природних комплексів та їх змін в умовах рекреаційного використання, розроблення та впровадження наукових рекомендацій з питань охорони навколишнього природного середовища, відтворення окремих видів флори та фауни, відновлення порушених екосистем, управління та ефективного використання природних ресурсів, організації та проведення моніторингу ландшафтного та біологічного різноманіття;

- відродження місцевих традицій природокористування;

- проведення екологічної освітньо-виховної роботи тощо.

      Управління екології та природних ресурсів Тернопільської обласної військової адміністрації вітає дирекції та працівників згаданих парків з європейським святом!