1 квітня - Міжнародний День птахів

1 квітня 2022

     Міжнародний день птахів - екологічне свято, яке відзначається щорічно, 1 квітня.

     Міжнародний день птахів проходить щорічно в рамках програми ЮНЕСКО „Людина і біосфера”. 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів - це не лише річниця Конвенції, але й час повернення пернатих додому. За традицією в цей час розвішуються шпаківні, дуплянки та інші „пташині будиночки”. Повернення птахів святкувалося, також, як прихід весни. Міжнародна організація по захисту диких птахів (Birdlife international) щорічно проводить наприкінці вересня осінні Дні спостережень птахів, метою яких є залучення громадськості до проблем захисту пернатих.

     18 жовтня 1950-го в Парижі була підписана Міжнародна конвенція про охорону птахів, у ній окрім „корисних” птахів називалися і птахи „шкідливі”, до яких, зокрема, потрапили майже всі яструбині.

     З цього часу список пернатих, що зникають, поповнюється - на Землі вже зникли понад 160 їх видів і підвидів. У Європі під загрозою зникнення понад 50% птахів. В Україні налічується близько 360 видів. Разом з птахами, які можуть залітати на територію країни - близько 456 видів. До останнього видання Червоної книги України включено 92 види птахів, з них 59 видів на території Тернопільської області.

     Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації закликає долучитись до святкування Міжнародного дня птахів створенням пташиних будиночків.