Не допустіть пожеж в екосистемах

29 березня 2022

     Управління екології та природних ресурсів Тернопільської обласної державної адміністрації інформує, що навесні з настанням потепління спостерігаються непоодинокі випадки спалювання листя, сухої трави та інших рослинних решток, горять суха трава і листя в угіддях, очерет на болотах. На виробничих територіях, уздовж транспортних магістралей і навіть на узбіччях вулиць масово спалюють сміття. Такі дії мають жахливі наслідки як для навколишнього природного середовища, так і для здоров’я людей. Основною причиною виникнення пожеж на відкритих територіях є саме людський фактор.

     Нажаль, мало хто замислюється, що при горінні рослинних залишків із димом у навколишнє середовище потрапляють пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, а також діоксини - одні з найшкідливіших для людини речовини. На сільськогосподарських угіддях можуть вигоряти залишки отрутохімікатів, які використовують для обробки ґрунтів чи рослин. Спалювання сухої рослинності може спричинити руйнування родючого шару ґрунту, загибель тварин, а також неконтрольоване поширення вогню на житлові будинки, надвірні споруди.

     Слід зазначити, що за неправомірні дії в частині недотримання правил пожежної безпеки передбачена відповідальність, а саме за знищення або пошкодження лісів, зелених насаджень, а також сухих дикорослих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом накладатиметься штраф від 91800 грн до 153000 грн. У межах об’єктів природно-заповідного фонду - від 6120 грн до 30600 грн.

     Звертаємось до усіх громадян з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки в природних умовах, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю.

     Пам’ятайте, що людська необережність є одним із головних чинників, який призводить до пожеж в екосистемах.